vespaturak logo uj2

 
 • BUDAPEST GRAND HALLOWEEN TOUR WITH VAMPIRE HUNT

  BUDAPEST GRAND HALLOWEEN TOUR WITH VAMPIRE HUNT

  Ride around Budapest famous sight in the footsteps of Dracula and go on a Vamire Hunt in the cave beneath Buda Castle

  Book now

 • BUDAPEST GRAND TOUR

  BUDAPEST GRAND TOUR

  Discover the most beautiful sights and greatest panoramic views of Budapest!

  Book now

 • BUDAPEST GRAND VISTA & MARGARET ISLAND

  BUDAPEST GRAND VISTA & MARGARET ISLAND

  Enjoy the most spectacular ride in Budapest and visit Margaret Island

  Book now

 • BUDAPEST GRAND TOUR WITH THE JEWISH QUARTER

  BUDAPEST GRAND TOUR WITH THE JEWISH QUARTER

  Discover Budapest highlights and the Jewish quater with the popular ruin bars

  Book now

 • BUDAPEST GRAND TOUR & INSIDE HUNGARIAN PARLIAMENT

  BUDAPEST GRAND TOUR & INSIDE HUNGARIAN PARLIAMENT

  Discover the most beautiful sights and greatest panoramic views  of Budapest and visit Hungarian Parliament

  Book now

 • THE HIGHLIGHTS OF BUDA & THE MEMENTO PARK

  THE HIGHLIGHTS OF BUDA & THE MEMENTO PARK

  Discover the highlights the Buda and take a histroric travel back in time behind the "Iron Curtain" in the Memento park!

  Book now

 • BUDAPEST CITY LIGHTS TOUR

  BUDAPEST CITY LIGHTS TOUR

  Enjoy a spectacular ride in Budapest at sunset and at the gorgeous city lights!

  Book now

 • THE BUDA HILLS & CAVES

  THE BUDA HILLS & CAVES

  Discover Budapest natural wonders and wildlife hidden in the Buda Hills and it's caves.

  discover the natural wonders and wildlife of Budapest hidden in the Buda Hills and it's caves.

  Book now

 • SZENTENDRE

  SZENTENDRE

  Discover Szentendre - "the jewellery box of the Danube Bend"

  Book now

 • THE FABULOUS DANUBE BEND

  THE FABULOUS DANUBE BEND

  Discover the natural beauty and the historic towns of the Danube Bend the most popular destination near Budapest

  Book now

 • DANUBE BEND FUN & BEACH

  DANUBE BEND FUN & BEACH

  Discover the Danube Bend and enjoy a caribbean beach near Budapest

  Book now

 • VINEYARDS OF BUDAPEST

  VINEYARDS OF BUDAPEST

  Discover Etyek wine region a small paradise near Budapest

  Book now

 • LAKE VELENCEI CASTLES AND BEACH

  LAKE VELENCEI CASTLES AND BEACH

  Discover a small lake with great countryside, castles and beach

  Book now

 • GODOLLO ROYAL PALACE

  GODOLLO ROYAL PALACE

  Visit the largest baroque palace of Hungary

  Book now

 • GÖDÖLLŐ ROYAL PALACE & AQUAWOLRD

  GÖDÖLLŐ ROYAL PALACE & AQUAWOLRD

  Visit the largest baroque palace of Hungary, and have fun in Aquaworld one of Europe’s largest indoor water park

  Book now

 • ADRENALINE TOUR

  ADRENALINE TOUR

  Spend a day full of adrenaline and adventure on land and water in the countryside near Budapest!

  Book now

Chianti Vespatúra 2012 élménybeszámóló 1. rész

Chianti Vespatúra élménybeszámoló 1. rész
2012.04.18-22
Végre eljött a várva várat nap és elindultunk Toszkánába, hogy Vespákkal fedezzük fel a híres Chianti vidéket. Mivel az időjárási előrejelzések nem mondtak különösebben meleg időt ezért a holminkhoz hozzácsaptunk még egy-egy melegebb pulóvert, és számítva az időnként előforduló záporokra esőkabátot is vittünk magunkkal.

Vespatúra hozzávalók
• Legalább 1 db Vespa + bukósisakok
• Hosszú erős szövésű nadrág legmegfelelőbb egy farmer
• Motoros dzseki, de ha nincs megteszi egy vastagabb szélálló dzseki is
• Lehetőleg hosszú ujjú, motoros vagy biciklis kesztyű, de megteszi egy sima kesztyű is
• Zárt kényelmes sportcipő
• Könnyű esőkabát
• napszemüveg
• egy kis hátizsák
• térkép, útikönyv, fényképezőgép
• A vagy B kategóriájú jogosítvány, útlevél vagy személyi igazolvány, hitelkártya

További ízesítő szerek
Az út előtt beszereztem néhány hasznos kütyüt, amivel még tovább fűszerezhetjük a túránkat. Ezek gyakorlati alkalmazásáról később beszámolok
• 1 pár Cobra MTC 600 pmr rádió fülhallgatóval
• 1 pár Motorola TLKR-8 PMR rádió fülhallgatóval, melyet a Jogsiközpont autós – motoros iskolától kaptunk kölcsön (köszönet érte)
• 1 db Contour sisakra szerelhető videó kamera, melyért a Honda Karasnának jár köszönet.

Résztvevők 4 fő
Krisztina 1 éves A kategóriás motoros jogosítvány, motoros tapasztalat csak a tanfolyamon a rutinpályán és a kötelező forgalmi vezetésen
Évi B kategóriás jogosítvány, jelenleg a Jogsiközpont motoros iskolában A kategóriás motoros jogosítvány tanfolyamra jár, motoros tapasztalat csak rutinpálya.
Jócó 30 éves nagymotoros tapasztalat többszázezer levezetett kilométer nagymotorral
András (én) kb.30 éve gyerekkorban kb egy nyár robogózás Riga segédmotorral, jelenleg egy év robogózás városban 50 köbcentis robogóval és egy friss A1 kategóriás (B125) motoros jogsi.

1.nap 2012.Április 18. Szerda Budapest-Bologna
Úgy döntöttünk, hogy mivel Bologna éppen útba esik, az első éjszakát ott töltjük és megnézzük a várost
Reggel 6 órakor startoltunk Budapestről és vágtunk neki a kb. 1000 km-es távnak. Hála istennek az M7-es az országhatárig elkészült már így a legrövidebb úton Szlovénián át teljes egészében autópályán juthatunk el Toszkánába.
Útvonal: Budapest-Nagykanizsa-Letenye (Szolvénia)-Maribor-Ljubjana-Trieszt-Velence-Padova-Bologna-Firenze-San Gimignano 997 km 9 óra 41 perc ( a google map alapján de mi is ennyit mértünk)

Bologna – ferde tornyok, árkádok, mortadella és tagliatelle
Délután kb. 3 órakor érkeztünk Bolognába, gyorsan beköltöztünk a szállodába és a délutánt már teljes egészében a város felfedezésének szentelhettük. Bologna a két ferde tornyáról, a várost 37 km hosszúságban árkádokkal fedett utcáiról és a jó konyhájáról híres, nem véletlenül, hiszen Bologna Emilia Romagna tartomány fővárosa ahol Olaszország éléskamrája, a Pó síkság található.Innen származik többek között a mortadella, a tagliatelle tészta és természetesen a bolognai szósz is melynek eredeti recept szerinti elkészítése kb 3 órát vesz igénybe. A nálunk bolognai spagettihez használt bolognai szószt itt szívesebben fogyasztják tagliatellével (tagliatelle bolognese).

Tagliatelle
A tagliatelle vagyis a széles metélt bolognai találmány. Legfontosabb különbség a Szicíliából származó spagettivel szemben az, hogy tésztához szükséges liszthez tojást is kevernek és a kinyújtott tésztát kb. 2 cm széles csíkokra vágják.

A város központjából a Piazza Maggiore térről kiindulva néhány óra alatt gyalogosan bejárhatjuk az óvárost. Akinek van kedve és persze elég fitt megmászhatja a 97 m magas Asinelli tornyot. A közel 500 lépcsőfok leküzdése után (lift nincs) lenyűgöző kilátás a jutalma az erőfeszítésünknek. A főtéren áll a bolognaiak kedvenc temploma a San Petronio, mely arról híres, hogy itt koronázták császárrá V.Károlyt, és itt található a világ leghosszabb meridián vonala mely tulajdonképpen egy naptár és napóra keveréke. Nem véletlen hogy ez éppen Bolognában van, hiszen a városban született Gergely pápa, akinek a ma is használt Gergely naptárt köszönhetjük. Ne hagyjuk ki a tér a városházával átellenes oldalán kezdődő híres óvárosi piacot a Mercato di Mezzo-t, melynek bottegáknak nevezett kis üzleteiben számtalan étvágygerjesztő bolognai specialistást (tradicionális csokoládét, tagliatellét, sajtokat, sonka és szalámiféléket kóstolhatunk meg. Mi Tamburini-hez tértünk be, mely az egyik legrégebben működő üzlet, ahol minden elképzelhető helyi specialitást megkóstolhatunk. Az üzletnek van egy utcai kis terasza, mi ezt választottuk, hogy a szalámi és sonkafélékből, sajtokból álló hidegtálból és a finom Bologna környéki borokból álló uzsonna közben a város vidám nyüzsgését is élvezhessük.
Tipp: A két torony közelében található Bolognai Kereskedelmi Kamara ( Camera di Commercio ) recepcióján ingyenesen szerezhetünk be bolognai receptekből álló szakácskönyvet, mely több nyelven áll rendelkezésre (magyarul sajnos nincs)

2.nap 2012.április 19 csütörtök Bologna-San Gimignano
Piros busz vagy piros Ducati
Reggeli után összepakoltunk és úgy döntöttünk, hogy teszünk egy kört a nyitott tetejű piros városnéző busszal ( City Red Bus az egész napra érvényes jegy ára 12 EUR http://www.cityredbus.com/), A buszok kb.fél óránként indulnak a főtérről és az egész napra érvényes jeggyel a túraútvonalon lévő megállóknál bárhol le és felszállhatunk. Mi sehol nem szálltunk le csak kb. 1 óra alatt körbebuszoztuk a várost és megcsodáltuk a kilátást az itteni Gellért hegyről a San Michele in Bosco-ról. Az olasz motorok rajongóinak alternatívaként a Ducati gyár és múzeum, megtekintését ajánlom, mely Bologna Borgo Panigale negyedében található a reptér közelében. http://ducati.com/company/visit_us/index.do?tab=museum
A buszos városnézés után még belefért egy kávézás-fagyizás, mely Olaszországban kötelező napi program, majd elindultunk igazi úticélunk Toszkána felé.

Farm a Chianti dombok között
Kb.2 órás utazást követően érkeztünk meg a San Gimignanótól kb. 5 km-re San Donatóban lévő szálláshelyünkre, mely egy csodálatos szőlődombokkal és olajfa ligetekkel övezett hatalmas birtok közepén fekszik. A farm Castel San Gimignanóba és Volterrába vezető főútról letérve egy kb. 2 km-es földúton közelíthető meg. A bejelentkezés néhány perc alatt lezajlott és már meg is kaptuk szobáink kulcsait, melyek a főépülettől kb. 200 m-re egy dombon lévő házban voltak. A lenyűgöző kilátástól a lélegzetünk is elállt. Amerre csak néztünk szőlődombok, ciprusok, olajfák, a zöld szín minden árnyalata...Az egyik szoba ablaka San Gimignano tornyaira, a másik a dombtetőre épült Montauto várára nézett. A szobák berendezése rusztikus, kovácsoltvas ágy, tölgyfából készült szekrény, két éjjeli szekrényke, íróasztal tükör és szék. A szépen csempézett zuhanyzós fürdőszobában, bidet és hajszárító is volt. A ház előtt egy hatalmas zöld tisztáson kovácsoltvas asztalok és székek vannak, mely a legjobb helyszín egy délutáni-esti borozáshoz.

Az első Vespás kirándulásunk
Amikor az első ámulatból kicsit magunkhoz tértünk elkezdtük a készülődést a délutáni Vespa kirándulásunkhoz San Gimignanóba. Bepakoltuk kis motyónkat. két piros Vespa S 125 hátsó dobozába, amelyeket már előzőleg felhoztunk a házunk melletti parkolóba a főépület melletti fészerből ahol a „kis drágák” pihentek. Mindenki megkapta a fülhallgatós walkie talkie rádióját, ráálltunk a közös csatornára és miután megállapítottuk, hogy tökéletesen halljuk egymást nyeregbe pattantunk és elindultunk San Gimignano felé. A főútra vezető murvás földúton először csak óvatosan haladtunk, próbálgattuk a fékeket és ismerkedtünk a robogókkal. Ahogy haladtunk előre egyre bátrabban húztuk a gázmarkolatot, a kis piros Vespák két személlyel is könnyedén haladtak és nagyon kezesnek bizonyultak. A tükörsima aszfaltburkolatú főútra érve már bátran húztuk a gázt, és amikor 5 km megtétele után leparkoltunk San Gimignano városkapuja előtt már olyanok voltunk, mint a két régi jó barát. A Vespa és a robogók egyik nagy előnye az autókkal szemben a parkolás. Mi a Vespákkal közvetlenül a sétálóutca elején lévő városkapunál ingyen parkoltunk. Az autók részére a legközelebbi persze fizetős parkoló is több száz méterre van, ahonnan egy jó kis kaptató vezet fel a kapuhoz, illetve a távolabbiak akár több kilométerre is lehetnek, ahonnan szintén fizetős kisbuszokkal juthatnak a turisták az óváros kapujához. A kapuban behajtani tilos tábla jelzi, hogy ide már a behajtás csak külön engedéllyel lehetséges, melyet csak az itt lakók kapnak.

San Gimignano tornyai, juhsajt, vaddisznó szalámi, hárfa és Dante
Az óvárost 1-1,5 óra alatt keresztül kasul bejárhatjuk. Érdemes felsétálni egészen a város tetején lévő erődig ahonnan szép fotókat készíthetünk a tornyokról és a környező vidékről mely a Chianti vidék része. Nekünk még zenei és irodalmi élményben is részünk volt egy hárfás hölgy és egy Danténak öltözött bárd előadásának köszönhetően. A hárfás hölgy a Rómeó és Júlia betétdalait játszotta a bárd pedig kérésemre elszavalta Dante Isteni Színjátékból a Pokol színének egyik énekét „Lasciate ogni speranza voi chi’entrate - Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”melyet hála kiváló középiskolai irodalomtanáromnak ma is kívülről fújok.

Dante
Dantét az olasz nyelv atyjának tartják. Toszkánában, Firenzében született, ahonnan száműzték, Ravennában telepedett le és ott is halt meg.

Miután kezdtünk már kicsit megéhezni, a főutcán betértünk egy delikát élelmiszerboltba és megkóstoltuk a különböző érlelésű juhsajtokat (pecorino). Miután vásárlásra nem került sor a vaddisznó szalámiból már nem volt pofánk kérni.

Eufórikus bemotorozás a teljes Vespa arzenállal
Miután már az utazás előtt eldőlt, hogy mindenki saját Vespát szeretne így San Gimignanóban még két további 125-ös Vespával gyarapodtunk és immáron 4 piros Vespával indultunk vissza a szálláshely felé. Este hét óra körül járt az idő és a naplemente előtti gyönyörű fény aranyozta be a vidéket, mely a Vespákkal párosulva eufórikus érzést váltott ki bennünk ezért úgy döntöttünk, hogy vacsora előtt motorozunk még egy kicsit a környéken, hogy a többiek is összebarátkozzanak a kis Vespájukkal. Sötétedésig furikáztunk le és fel a kanyargós utakon, majd immár simán abszolválva a 2 km-es földutat is visszatértünk a szálláshelyünkre, ahol finom toszkán vacsora várt ránk.

Vacsora a farmon
Amikor beléptünk az étterembe már zsúfolásig telve volt a farm vendégeivel. Minden asztalnál vidáman falatoztak, a kandallóban ropogó tűz pedig kellemes meleget adott, ami nagyon jól esett lévén az április itt is szeszélyes és estére már jócskán lehűlt a nappal sem éppen kánikulai hőmérséklet. Terítő nélküli rusztikus tölgyfa asztalunkon egy kancsó chianti bor kellegette magát, amelyet mindjárt meg is kóstoltunk finom olíva olajjal meglocsolt sózott házi kenyérrel kísérve. Alig hörpintettük fel az első pohár bort érkezett a spenótós gombás előétel. Ezt követte egy finom raguval meglocsolt pillangó alakú tészta (farfalle), mely az olaszoknál az első fogásnak (primo) számít. Főfogásként (secondo) ropogós malachúst tálaltak fel rozmaringos burgonyával. A desszert (dolce ejtsd dolcse vagyis édes) a csak Olaszországban létező pannacotta krém volt. A vacsora alatt jó párszor kiürült a boroskancsó, amelyet folyamatosan újratöltöttek a házigazdák. A vacsora után egy gyermekarcú fiatalember állt meg az asztalunknál és megkérdezte, hogy ízlett a vacsora. Miután kicsit elbeszélgettünk a toszkán konyháról és közben folyamatosan dicsértem az elfogyasztott vacsorát kiderült, hogy ő a séf. Közben felszolgálták a kávét, és pálinkás poharak is kerültek az asztalra. A házigazdánk Sebastiano- akivel már előzőleg összeismerkedtünk mikor az unokákkal játszott a kertben- minden asztalnál megállt és beszédbe elegyedett a különböző nemzetiségű vendégekkel akik között voltak svédek, angolok, franciák, olaszok és közben mindenkinek kínálgatta házi pálinkáját Olaszországban tudniillik a pálinkát, ahogy itt hívják a grappát nem az étkezés előtt aperitifként, hanem az étkezés végén emésztést segítő italként vagyis digestivo-ként (ejtése didzsesztivó) fogyasztják. Természetesen a mi asztalunknál is megállt és arról érdeklődött, hogy telt a délutánunk a Vespákkal. Elmondtuk neki, hogy máris rettenetesen élvezzük a Vespázást és hogy a farmja maga a földi paradicsom. Erre az egész üveg grappát ott akarta hagyni az asztalunkon, de végül nagy nehezen sikerült meggyőznünk, hogy elég lesz egy pohárkával is elalvás előtt. A kiadós vacsora után jól esett a kis séta a házunkig. A házhoz érve még megcsodáltuk az esti fényekben pompázó San Gimignanót, majd nyugovóra tértünk.
Hamarosan jelentkezem a második résszel, amelyben beszámolok a túráinkról, a technikai eszközök használatáról és remélhetőleg a videó klipet is sikerül elkészítenem. Addig is nézegessétek a fotókat.

A szabadság mámora

vespa freedom

Imádom Olaszországot, és imádom Toszkánát, amelynek hangulatához foghatót sehol a világon nem tapasztaltam. Szeretem az itteni embereket, az olasz konyhát, a finom borokat, és szeretem azért is, mert neki köszönhetem az első robogómat, amely megváltoztatta az életem. Többször is bejártam már Toszkánát keresztül kasul, de mindig úgy éreztem, hogy valami vár még itt rám amiért vissza kell térnem ide. Egyszer egy firenzei kisvendéglő teraszán üldögéltem, egy pohár finom toszkán bort kortyolgattam és csak bámultam a város forgatagát. Magával ragadott robogózók kavalkádja, akik nemtől, kortól függetlenül vidáman cikáztak a forgalomban. Figyeltem a könnyedségüket, az arcukról sugárzó életörömöt és akkor értettem meg, hogy amit éreznek az a szabadság, amelyre a lelkünk mélyén mindannyian vágyunk. Hirtelen belém hasított a vágy, hogy én is közéjük tartozzam. Amikor hazaértem azonnal elkezdtem böngészni a hirdetéseket és néhány hét múlva vettem egy igazán retrós olasz robogót. Tinédzser koromban volt egy orosz gyártmányú Riga segédmotoros kerékpárom, de azóta, kb. 30 éve egyáltalán nem motoroztam. A kis olasz 50-essel azonnal összebarátkoztunk és már az első délután tettünk egy 70 km-es kirándulást a Toszkánára hajazó csobánkai dombok között. Barátságunk az együtt töltött idő alatt csak még inkább elmélyült. Hála neki azóta a budapesti közlekedést is élvezem, és nap mint nap olyan élménnyel ajándékoz meg amelyet autóval közlekedve sohasem élhettem át. Vespa túráinkat mindazoknak ajánlom, akik szeretnék megtapasztalni a robogózás élményét ott, ahol a robogó és a robogózás megszületett a napsütötte Toszkánában

 

Egy kis Vespa történelem

vespa-darazs logoA Vespa , a II. Világháború pusztítása után a béke és szabadság életérzéséből született és hamarosan nemzeti szimbólummá, az olasz stílus és elegancia egyik ikonjává vált. Az 50-es évekre a Vespa meghódította a világot megteremtve a városi közlekedés új kategóriáját a robogózást. A Vespa nem egyszerűen egy robogó, hanem maga a robogózás szinonimája, egy élő legenda, egy életstílust kifejező kultikus tárgy, mely az életörömöt, a szabadságot és az önkifejezést testesíti meg. A Vespa nevet, melynek jelentése „darázs" Enriche Piaggiótól kapta aki, amikor bemutatták neki az első prototípust így kiáltott fel „come una vespa" „olyan mint egy darázs"! A Vespa világhírét tovább öregbítette az a több mint 150 film, amelyben szerepelt. Köztük a leghíresebb talán a Római Vakáció amelyben Audrey Hepburn és Gregory Peck vespával száguldozik Róma utcáin. A Vespák az idők során számtalan versenyt nyertek, köztük egy 125 cm-es prototípus 1951-ben 171 km/órás abszolút sebességrekordot állított fel. Vespákhoz számtalan hihetetlen utazás is kötődik. Eljutottak vele az Északi Sarkra, Európából Afrikába, Ausztráliába, Ázsiába, átkeltek vele az Andokon és a Párizs-Dakar rallyn is sikeresen célba értek vele.