GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

A GYIK elolvasása után valószínúleg megtalálod a választ a legtöbb kérdésedre de ha valami nem világos vagy további információra van szükséged bátran lépj velünk kapcsolatba.

A robogózást viszonlyag könnyen meg lehet tanulni ha tudsz biciklizni, ami elengedhetetlen feltétel a robogózás elsajátításához. A robogós túráinkon az idegenvezető fel fogja mérni a tudásodat és ha szükséges tart számodra egy rövid tréninget a túra előtt.

Azoknak ajánljuk a robogós túráinkat, akik viszonylag rövid idő alatt szeretnék megismerni a város leghíresebb látványosságait. Az sem baj ha még soha nem robogóztál, mert a túra előtt az idegenvezető felméri a tudásodat és ha szükséges egy rövid tréninget tart neked a kisebb forgalmú útcákban mielőtt a forgalmasabb utakra indulnátok.

Azoknak ajánljuk a robogó bérlést akik kellő robogós tapasztalattal rendelkeznek és a fárasztó gyaloglás, a zsúfolt tömegközlekedés vagy a drága taxizás hellyett egy nagyon költségkímélő és sokoldalú járművel egyénileg de izgalmas módon szeretnék felfedezni a várost.

Minden robogónk automata váltós, nem kell váltnod csak húznodl a gázt.

Attól függ, hogy milyen kategóriájú robogót szeretnél vezetni. Egy 50-kcm-es robogó vezetéséhez elegendő egy autós “B” vagy segédmotoros “AM” jogosítvány. 125 kcm-es robogó vezetéséhez minimum A1 kategóriájú motoros jogosítvány kell

A KRESZ szerint 50 kcm-es robogón utas nem szállítható. Ha utast szeretnél szállítani 125 kcm-es robogót kell bérelned amihez minimum A1 kategóriájú motoros jogosítvány szükséges.

Ha 50 kcm-es robogón utast szállítasz akkor készülj fel arra hogy megállíthat a rendőr. Tapaztalataink szerint ez nem jelenti azt hogy meg is büntet, lehet hogy egy figyelmeztetéssel megúszod de lehetséges, hogy megbírságol és a büntetés 15.000-20.000 Ft is lehet.

Az Európai Unió és az EGT tagországok állampolgárainak jogosítványát Magyaroszágon elfogadják és nem kell nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezniük. Az Európai Unión kivúli állampolgárok esetbében alapkövetelmény hogy angolul egyértelműen fel legyen tüntetve hogy miylen jármű kategórákra érvényes a  jogosítvány. A kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javasoljuk hogy indulás előtt a saját ország közlekedési hatóságánál érdeklődj, hogy szükséges e Magyaroszágon nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezned. Sok EU-n kívüli ország kétoldalú egyezményt kötött az EU-val és Magyaroszággal a jogosítványok kölcsönös elfogadásáról. A nemzetközi jogosítványt a származási ország illetékes hivatala ( rendőrség, autóklub, stb.)állítja ki általéban egy alacsony díj ellenében.

Nem, Magyaroszágon zéró tolerancia van a vezetés közbeni alkohol fogyasztásra.

Igen. Magyarországon kötelező a bukósísak használata a robogókon

Magyarországon a járdán ingyen parkolhatsz. Az egyetlen szabály, hogy legalább 1,5 méter széles helyet kell hagynod a gyalogosoknak.

Nem. Habár sok robogós használja szabálytalanul a kerékpársávot ezen tilos robogóval közlekedni. A kerékpársáv az út szélétől egy sárga vonallal elválasztott keskeny kb. 60 cm-es sáv, melyen csak a kerékpárosok haladhatnak. Amenniyben a kerékpársáv és a buszsáv egybeesik (amely gyakori Budapesten) ezeken robogóval is közlekedhetsz.

Igen, a buszsávot legálisan használhatod, amely nagyon hasznos a csúcsforgalmi órákban. A buszsávon a buszokon kívűl a kétkerekű járművek, kerékpárok, robogók, motorok és a taxik haladhatnak.

A Margistsziget egy közpark, melyen tílos gépjárművel közlekedni. Az Árpád hídról a sziget északi részén lévő parkolóba be tusz hajtani és onnan be tudod járni a szigetet.

Igen, a Budai Várnegyedbe be tudsz hajtani kivéve a Dísz tér és a Budavári palota közötti területet ahol a Budavári Palota mellett a Sándor palota és a Miniszerelnök kabinet irodája (volt Karmelita kolostor) is található. Parkolásért nem kell fizetned mind a belépéskor mind a kllépáskor csak haladj el a sorompó mellett.

Számoly olyan hely van a városban ahol a turistabuszok nem közlekedhetnek de robogóval könnyen megközleíthetőek ilyen pl a Szent István Bazilika, a Parlament, a Budai Várnegyed és jelenleg a Gellért-hegy is.

A Lánchíd felújítása alatt robogóval át lehet hajtani a hídon. A felújitás várhatóan 2023 júniusáig tart és a városvezetés ezt követően fog dönteni a hídon engedélyezett közúti forgalomról. Az új szabályok ismeretében fríssítjük majd az információt.

Az attól függ milyen katagóriájú a robogó. Autópályán és autóuton 50 kcm-es robogó nem közlekedhet. A 125 kcm-es robogók útdíj fizetése mellett használhatják ezeket az utakat.

Igen, az autópályák és autóutak fizetős utak Magyaroszágon melyek használatát megelőzően autópálya matricát kell vásárolni. A 10 napra érvényes autópálya matrica motorkerékpárokra 3.000 Ft-ba kerül (2023) mely irodánkban megvásárolható.

A robogóin kötelező gépjármű felelősség biztosítással rendelkeznek. Ez a biztosítás a te hibádból harmadik fél járművében illetve a vétlen jármúvezetőnek okozott kárt téríti meg. A biztosítás nem fedezi a te robogódban keletkezett kárt illetve a te esetleges személyi sérülésedből eredő kárt. Ha a kár a másik jármúvezető hibájából történt az ő biztosítása fogja fedezni a kárt. Fontos hogy baleset esetén haladéktalanull értesíts bennünket, illetve amennyiben személyi sérülés is történt vagy vétkes járművezető nem akarja elismerni a felelősségét értesítds a rendőrséget. 

Nem, sajnos törés és lopáskárra vontakozó Casco biztosítás nem köthető a robogókra, de a lopás kockázata Budapesten igen csekély és minden robogókhoz adunk lezáró láncot. Javasoljuk, hogy rendelkezz egyéni balesetbiztosítással 

Felelős vagy a közlekedési szabályok be nem tartásából eredő bírságokért valamint a robogóban keletkezett károkért, illetve a robogó eltulajdonítása és megsemmisülése esetén. Csak akkor mentesülsz a felelősség alól, amennyiben az okozott kár egy másik jármúvezető hibájából következett be és az irásban elismerte felelősségét vagy a rendőrség hivatalosan megállapította azt. A felelősséged maximális összege:
50 kcm-es robogó esetén 200.000 Ft
125 kcm-es standard robogó esetén: 350.000 Ft
125 kcm-es Maxi robogó esetén: 400.000 Ft

A kár összege a robogó sérülés előtti állapotának visszaállítására fordított összeg beleértve a sérült alktarészek javítását illetve cseréjét, az anyag, munkadíj és szállítási költségeket. A legtöbb esetben a kár összegét azonnal meg tudjuk állpítani de előfordulhat hogy konzultálnunk kell a szerzvízzel hogy ki tudjuk számítani a  végleges kárösszeget

Minden robogónkhoz jár az ingyenes múszaki segítség nyújtás Budapest területén. Ha meghibásodik vagy lerobban a robogó mindent elkövetünk , hogy a lehető leggyorsabban orvosoljuk a problémát. Amennyiben a helyszínen nem tudjuk megjavítani a robogót csere motort biztosítunk.

A kaució, a bérlés során a robogóban esetlegesen bekövetkezett károkra  szolgáló  biztonsági letét, melyet a bérlet kezdetén kell fizetni. A kaució teljes egészében visszajár amennyiben sérülésmentesen hozod vissza a robogót. A kaució összegét az általános bérleti feltételekben találod.

A kauciót többféle módon tudod biztosítani:

Készpénzben, forintban vagy euróban

Kaució fizetése bank vagy hitelkártyával
Amenniyben bank- vagy hitekártyával fizeted a kauciót a teljes bérleti díjat ezzel a kártyával kell fizetned. A bank zárolja a kaució és a bérleti díj összegét a kártyán, majd  amikor visszahozod a motort a zárolt összegből levonjuk a bérleti díjat és a többit visszatéríti a bank a kártyádra.

Kaució fizetés Paypal-al
A Paypal a kaució megfizetésekor tranzakciós díjat számít fel. A kaució visszatérítésekor a tranzakciós díjat nem áll módunkban visszatéríteni.

Személyi igazolvány vagy útlevél
A kaució készpénzben történő megfizetése helyett elfogladjuk a bérlő letétbe helyezett személyi igzolványát vagy útlevelét

Igen a robogókat teli tankkal adjuk át és teli tankkal kell azokat visszahozni. Kérjük, hogy őrizd meg a tankoláskor kapott nyugtát mert ezt be kell mutatnod a robogó leadásakor. Ha elmulasztod feltankolni a robogót tankolási díjat kell fizetned. Amennyiben nem szeretnél bajlódni a tankolással,  a robogó átvételekor vásárolhatsz üzemanyag csomagot, ekkor nem kell visszatankolnod az elfogyasztott üzemanyagot és akár üres tankkal is visszahozhatod a robogót. ( A tankolási díjak és az üzemanyag csomag árait a bérleti díjainknál és az általános bérleti feltételeinkben találod)

95-ös oktánszámú benzin

Egy robogó átlakgos fogyasztása rendkÍvül alacsony csupán 2-3 liter benzin/100 km. 

Nem, nincs kilométer korlát.  Korlátlan kilométer használatot biztosítunk a robogókhoz

Öszintén, a robogózás mindig egy kicsit nagyobb kockázatot jelent az autózásnál, hiszen kétkerekú jármúról van szó ami jobban ki van téve az útviszonyoknak és az időjárásnak.. Habár Budapest meglehetősen nagy város a forgalom sokkal jobb mint sok hasonló nagyvárosban és az autóvezetők is tudatában vannak a kétkerekú jármúveknek.

Amikor először jársz egy idegen helyen mindig kicsit nehezebb a tájékozódás. El fogunk látni praktikus tanácsokkal a közlekedést illetően sőt térképet is bizosítunk de azt javasoljuk, hogy az útvonalak megtervezéséhez használd a Google térkép navigációt a telefonodon. A Google térkép navigáció ingyenes és letölthető Android és IOS telefonokra is a Play áruházból és az App Store-ból. A Google térkép navigációval , internetkacspolat nélkül off-line módban is tudsz navigálni ha letöltöd előre a térképet. A  robogóinkon van telefontartó, amely biztosítja bizonságos vezetést navikgáció közben is. Ha többet akarsz megtudni a város népszerú látnivalóíról használhatod a Budapest Okostérkép applikációnkat, mely egy angol nyelvú idegenvezető és navigáció egyben.Nem, sem szállodába sem a repülőtérre nem szállítunk ki robogót de az irodánk a belvárosban tallható és könnyen megközelíthető tomegközlekedéssel vagy akár gyalog is a város főbb pontjairól. A reptéri busz megállóhelye az irodánktól pár perc sétára található.

Nálunk fizethetsz készpénzben forintban vagy euróban és elfogadjuk a legismertebb hitel-és bankártyákat. Az online foglalási rendszerünkön bank-vagy hitelkártyával tudsz fizetni.

Igen az online foglalási rendszerünkön a szolgáltatás kezdete előtt 24 óráig tudsz foglalni. 24-órán belül kérjük hivj bennünket telefonon.